Hij vertegenwoordigt de derde generatie jagers in zijn familie. Eén, soms twee keer per week valt Sjoerd Cats (23), student bouwkunde uit Roden (Dr.), te vinden op het terrein van de jachtcombinatie Leutingewolde.

Hij vertegenwoordigt de derde generatie jagers in zijn familie. Eén, soms twee keer per week valt Sjoerd Cats (23), student bouwkunde uit Roden (Dr.), te vinden op het terrein van de jachtcombinatie Leutingewolde. Dat is vierhonderd hectare groot en ligt ten zuiden van het Leekstermeer, grofweg tussen het Natuurschoon, Leeksterhoofddiep en de Rodervaart.
‘Tien jaar geleden was het jachtveld dat mijn vader deelt met vier anderen nog zeshonderd hectare groot. Een aanzienlijk deel ervan is nu Vogelrichtlijngebied en in handen van Staatsbosbeheer. In de polders Jerrens, Middelvennen en de Bolmert maaiden de boeren vroeger regelmatig. Ganzen kwamen dan af op het mooie, jonge gras. De Vogelrichtlijn heeft de biotoop drastisch veranderd. Pitrus en riet rukken op, de hoeveelheid overwinterende …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden