Eendenkooien getuigen niet alleen van een vrijwel vergeten jachtmethode, wie hun sporen natrekt leert ook veel over de historische context. Historicus Anne Wolff verdiepte zich in de merendeels verdwenen eendenkooien van het Gorecht.

‘De pijp uit?’ De manager van de uitvaartmaatschappij bleef stil aan de andere kant van de lijn. Ik had hem gebeld voor informatie over de voormalige Mickelhorster eendenkooi, die tegenwoordig dienstdoet als strooiveld. Mijn ‘de pijp uit’ behoorde bij de beschrijving van de eendenvangst waarin vangpijpen een belangrijke rol spelen. De uitvaartondernemer had er heel andere gedachten bij.
Begrijpelijk. Want wie weet nog dat een eendenkooi een vangsysteem voor wilde eenden is? Een plas water met sloten (gebogen pijpen) die aan weerszijden verticale rietmatten hebben en zijn overhuifd met netten of gaas. Waarbij de pijpen eindigen in een vangkorf en een bos rond om de plas het waterwild een beschutte plek moet bieden.
Een werkende eendenkooi heeft staleenden en lokeenden. De staleenden lev…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden