Dit keer in de rubriek Gebouw van ooit een typisch zomers fenomeen: de weidewagen.

Dit keer in de rubriek Gebouw van ooit een typisch zomers fenomeen: de weidewagen. Vóór de jaren van de ruilverkaveling waren deze mobiele melkmachines voor veel boeren een uitkomst. De eerste verschenen eind jaren vijftig op het land. In het houten hok van de oorspronkelijke wagentjes zat een dieselmotor die een vacuümpomp aandreef. Een vacuümleiding verbond deze pomp met een melkmachine. Later kregen de weidewagens de vorm van een soort doorloopstal.
Melkveehouder Harm Koolman (45) uit Paterswolde vertelt: ‘We zetten onze veertig koeien met een ketting die ze aan de horens hadden vast aan de ijzeren stang van de weidewagen. Na dit karwei kon het melken beginnen. ’s Zomers wemelde het op het land van de weidewagens, waardoor we vaak met vijf boeren op rij melkten.’ Door de ruilverkavel…