Op 8 mei presenteerde een groepje historici met kanonschoten de Canon van Groningen, eind dit jaar volgt de Friese. Noorderbreedte slaat een bruggetje tussen beide geschiedkundige zelfportretten, met een essay van Rimmer Mulder over de eeuwige spanningen tussen Friezen en Groningers.

De grote politiek doet het hele Noorden het liefst in één keer af. Eén landsdeel met ruim 1,6 miljoen mensen met een afwijkende tongval; half zo veel als Zuid-Holland en dat doet het ook met één provinciehuis. De noordelingen kunnen maar moeilijk wennen aan dat idee van die ene provincie. Voor echte Friezen is het zelfs een gruwelijke gedachte.
Het heeft door de eeuwen heen nooit geboterd tussen de Friezen en de Groningers. Er trekken deze dagen geen huurlegers en gewapende bendes over de Lauwers. Het grensriviertje is een onbeduidend stroompje dat nauwelijks is terug te vinden. Totaal ongeschikt om rivaliserende landsheren en hovelingen uit elkaar te houden. Het ergste geweld komt nu van supporters van FC Groningen die zich willen vergrijpen aan het beeldje van Abe Lenstra voor het sta…

Trefwoorden