De grote politiek doet het hele Noorden het liefst in één keer af. Eén landsdeel met ruim 1,6 miljoen mensen met een afwijkende tongval; half zo veel als Zuid-Holland en dat doet het ook met één provinciehuis. De noordelingen kunnen maar moeilijk wennen aan dat idee van die ene provincie. Voor echte Friezen is het zelfs een gruwelijke gedachte.
Het heeft door de eeuwen heen nooit geboterd tussen de Friezen en de Groningers. Er trekken deze dagen geen huurlegers en gewapende bendes over de Lauwers. Het grensriviertje is een onbeduidend stroompje dat nauwelijks is terug te vinden. Totaal ongeschikt om rivaliserende landsheren en hovelingen uit elkaar te houden. Het ergste geweld komt nu van supporters van FC Groningen die zich willen vergrijpen aan het beeldje van Abe Lenstra voor het sta…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden