Noorderbreedte vroeg de architecten Rob Hendriks en Nynke-Rixt Jukema, en de architectuurhistorici Auke van der Woud en Peter Michiel Schaap beknopt te antwoorden op negen lastige, zeer uiteenlopende vragen over architectuur.

Rob Hendriks
Rob Hendriks (1964) is architect/directeur bij DAAD Architecten in Beilen. Het bureau bouwde in het Noorden onder meer het Openbaar Ministerie in Assen, de Lighthouses aan de Rabenhauptstraat in Groningen, de Wenning in Orvelte en diverse gebouwen voor het Waterbedrijf in Nietap en Glimmen.

1. Wat ziet u als de kerntaak van een architect?
‘Dat zijn er gelukkig veel: de culturele component in het bouwproces brengen, zinnenprikkelende ruimten ontwerpen en leefomgevingen die bewoners zich kunnen toe-eigenen en die zich in de loop der tijd kunnen ontwikkelen. Maar als Noorderbreedte het vraagt: zorgen dat elk te bouwen project een verrijking van het landschap oplevert! Bouwen wordt mijns inziens te vaak gezien als schadelijk voor het landschap. En hoewel dat vaak ook het gev…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.