Martin van Wijck (hoofd beleidsontwikkeling bij de dienst ROEZ van de gemeente Groningen) en historisch geograaf Hans Elerie, beiden lid van de redactieraad van Noorderbreedte, debateren over de vraag of nostalgie een richtsnoer kan zijn voor eigentijdse ruimtelijke planning.

14.05.2008
Ha Hans,

Tijdens ons laatste tafelgesprek (bijeenkomst van de redactieraad van Noorderbreedte, red.) vlogen we elkaar even in de haren over de steeds vaker geserveerde saus van nostalgie die over het landschap en de stad wordt uitgegoten. Een landschap uit de tijd van Bartje en de straatjes van Anton Pieck. Wat een warme gezelligheid en wat een verlangen naar een tijd dat de wereld nog duidelijk en goed was.
Laten we ons gesprek voortzetten, dieper in onze verschillende opvattingen duiken en, wie weet, raakvlakken ontdekken. Over de illusie van een mooi verleden waarin niet iedereen het goed had en velen een hard en sober leven leidden. En over de illusie van een schitterende toekomst vol van onzekerheid en waarin niet iedereen gelukkig is.
Begrijp me niet verkeerd. Het is …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden