column Aafke Steenhuis

Onlangs werd in de Chileense salpeterhaven Iquique herdacht dat daar honderd jaar geleden, op het plein van de Santa Maria de Iquique-school, enkele duizenden salpeterarbeiders door mitrailleurvuur van het leger gedood werden. De arbeiders, hun vrouwen en kinderen hadden eind 1907 een lange weg vanuit de salpetermijnen in de hete en droge Atacama-woestijn afgelegd om bij de autoriteiten in de stad betere arbeidsomstandigheden te eisen. De Chileense geschiedenisboeken verzwegen de moordpartij lang, tot de componist Luis Advis in de jaren zeventig van de vorige eeuw een muziekstuk over het gebeuren schreef, dat indertijd overal werd opgevoerd, ook in Nederland. Ik was nu uitgenodigd voor de herdenking, omdat mijn boek over de historische salpeterhandel tussen Iquique en Delfzijl net was u…

Trefwoorden