Marleen Felius (Hillegersberg,1948) is veeschilder. Zij woont en werkt in Rotterdam.

‘Tegenwoordig moet je in de kunst “geëngageerd” zijn. Ik las laatst een stuk over het werk van Lucian Freud, volgens mij een waanzinnig goede schilder, zo naakt en kwetsbaar als hij mensen verbeeldt. Mooi, oordeelde de criticus, maar niet geëngageerd. Nou en?, denk ik dan. Dat normatieve, dat stoort me. Alsof we met z’n allen in de kerk zitten… Ik ben een groot kunstliefhebber, maar het gedenk eromheen, daar heb ik niet zoveel mee. Ik voel me bij de nuchterheid van veeboeren vaak beter thuis dan bij het geleuter in de kunstwereld. Toen ik in de jaren zestig op de kunstacademie zat, moest je als kunstenaar “de dingen uit hun context plaatsen”. Dat was enorm belangrijk. Niemand schilderde dieren. Ja, Jan Cremer schilderde koeien, maar bij hem stonden ze symbool voor Hollandse truttigheid….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden