In vogelvlucht: Het Zuidlaardermeer: jonger dan gedacht

Goed beschouwd is het Zuidlaardermeer niet meer dan een stukje van de Hunze. Tegenwoordig stroomt de Hunze (of Oostermoerse Vaart) vanaf de zuidkant en rechtsonder op de foto het Zuidlaardermeer in en verlaat dit weer aan de noordkant als het Drentsche Diep. Recent archeologisch onderzoek heeft sterke aanwijzingen opgeleverd dat het Zuidlaardermeer niet ouder is dan duizend jaar. Omdat het te ondiep werd voor de recreatievaart, zijn in 2006 baggerwerkzaamheden uitgevoerd. Bodemonderzoek met een geo-radar bracht vooraf al een dwars door het Zuidlaardermeer kronkelende strook veen aan het licht. Dit moet de oude loop van de Hunze zijn geweest. Toen de baggeraars met hun feitelijke werk begonnen, troffen ze in het traject van de oude Hunzeloop een flinke stapel veldkeien aan, met een hoeve…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.