Gerrit Tuinstra (33) van de Vlinderwerkgroep Friesland vertelt over nachtvlinders.

Op de kaart is het in Amersfoortcoördinaten x 239.378. y 558.167. Het stukje Balloërveld waar, zo heb ik in het Dagblad van het Noorden gelezen, op 16 juli een nachtvlinderexcursie plaatsvindt. Als ik om kwart voor elf arriveer, kan ik de verharde weg nog net zien. Het zandpad daarna niet meer.
Aan het einde lichten een paar vlekken op. Het blijken twee schermen te zijn onder een grote lamp. Rond ieder scherm kijken vijftien mensen aandachtig naar iets. Wanneer ik me tussen hen wring, zie ik honderden vlinders krioelen. Enorm grote, maar ook piepkleine. Naast het scherm legt iemand enthousiast uit welke soorten we zien.

Drie dagen later ben ik op de zolder van een nieuwbouwwoning in Drachten, als gast van Gerrit Tuinstra (33) van de Vlinderwerkgroep Friesland. Nog even enthousiast als …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.