Lastige natte plekken in het land van een boer bij Drachten bleken bij archeologisch onderzoek drie pingoruïnes te zijn.

Lastige natte plekken in het land van een boer bij Drachten bleken bij archeologisch onderzoek drie pingoruïnes te zijn. Het onderzoek ging vooraf aan de ontwikkeling van het bedrijventerrein Azeven-Noord. De gemeente Smallingerland heeft ervoor gekozen de ruïnes niet te ruimen voor een rationele inrichting van het bedrijvenpark, maar ze weer zichtbaar te maken voor een breed publiek en op te nemen in de groene inrichting van het terrein. Onlangs heeft de gemeente het beheer van de ‘gerestaureerde’ pingoruïnes overgedragen aan It Fryske Gea.
Op aandringen van de provinciaal archeoloog zijn bij de ‘herstelwerkzaamheden’ de veenlagen in de pingoruïnes grotendeels gespaard gebleven. Daardoor is ook het landschapsecologisch archief behouden gebleven, dat bestaat uit stuifmeelkorrels en zad…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.