De brochure Stookhok Steevast van Drents Plateau en DAAD Architecten bevat fraaie voorbeelden van geslaagde en minder geslaagde verbouwingen van stookhokken.

Op 17 oktober verscheen op een symposium over keuterijen in Drenthe behalve een boek van Het Drentse Landschap over ditzelfde onderwerp ook een brochure getiteld Stookhok steevast! Deze uitgave van erfgoedorganisatie Drents Plateau in Assen en DAAD Architecten Beilen biedt fraaie voorbeelden van geslaagde en minder geslaagde verbouwingen van stookhokken.
Het stookhok, waarover in 2005 het prachtige boek Rooksignalen van het boerenerf verscheen, is onlosmakelijk verbonden met de Drentse boerderij. Het had een centrale plek in het dagelijks leven van de Drentse boerin. Ooit kende Drenthe meer dan vijfduizend stookhokken, waarvan er nog zo’n drieduizend resten. Tientallen dreigen alsnog te verdwijnen, omdat de (nieuwe) bewoners van de boerderijen ze nogal eens beschouwen als een sta-in-de…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.