In Schoonloo, achter café-restaurant Hegeman, staat een kluis, uit 1952.

Als jongetje moest ik begin jaren zestig regelmatig van mijn ouders naar ‘de kluis’ om daar vlees of groente te halen voor de volgende dag. Aan de kleur van de wollen draadjes rond de zakjes kon ik zien wat de inhoud was. Die kluis was een coöperatieve diepvriesvoorziening in een gebouwtje met een plat dak midden in het dorp. Dorpsbewoners konden er één of meer diepvriescellen huren. Ik vond het spannend om er binnen te stappen. Ik herinner me nog de lange rijen diepvrieskisten met deksels aan de bovenkant. Als ik er vlees uithaalde en me daarvoor diep moest bukken, was ik weleens bang dat ik in zo’n kist zou vallen en er later bevroren uitgehaald zou worden.

In Schoonloo, achter café-restaurant Hegeman, staat nog zo’n kluis, uit 1952. De toenmalige caféhouder, Jacob Sijbring, stelde …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden