Hoe kunst en vooral wegen onze blik op het landschap verruim(d)en

‘Welkom in de streek die snelweg heet’, zegt beeldend kunstenaar Melle Smets als we vanuit Apeldoorn de A1 oprijden in een touringcar vol met beleidsmakers, architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars.
Eerder had hij hen achter hun powerpointpresentaties weggehaald en meegenomen om de ‘real thing’ te aanschouwen en te ervaren. Dit ter afsluiting van de themadag over ‘de snelweg en het landschap’, gehouden in het kader van De Triennale, het landschap- en tuinevent, afgelopen najaar in Apeldoorn. ‘Weet je wat nu het fijne is?’, vervolgt Smets. ‘We hoeven ons niet eens meer te haasten om ergens op tijd te komen, want we zijn er al.’
Zo begint onze reis door het overbekende en leren we opnieuw kijken naar het alledaagse asfalt waarover we dagelijks van A naar B rijden. Smets stelt o…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden