Elk jaar met kerst zetten we, net als velen, een kerstboom in ons huis.

Elk jaar met kerst zetten we, net als velen, een kerstboom in ons huis. Een echte fijnspar waar het huis zo lekker van gaat ruiken. Het optuigen is een ritueel geworden, compleet met door de kinderen gemaakte kerstknutselversieringen en gekleurde kitschlampjes die nog van oma zijn geweest. Na een kerstvakantie lang genieten, breekt vanzelf het moment aan dat de boom de deur weer uitmoet. Keurig zetten wij hem ter afhaling aan de weg, op de dagen die de gemeente daar zo zorgvuldig voor gepland heeft. Een aantal jaar geleden vroegen mijn kinderen mij: mama, waar gaat de kerstboom eigenlijk heen? Enigszins overdonderd door deze vraag wist ik uit te brengen dat de kerstboom weer terug werd gebracht naar zijn vriendjes in het bos. Dat hij best even een paar weekjes uit logeren wilde, maar dat het nu wel weer mooi geweest was. Dat hij daarom zijn kluit ook had meegenomen, dan kon hij zo weer met z’n wortels terug de grond in. Het bleek een bij kinderlogica aansluitende verklaring te zijn. En zo was ons privé-kerstverhaal geboren en gingen de vriendjes van de kerstboom in het bos een eigen leven leiden.

Toen ik zelf bijna in ‘ons’ kerstverhaal begon te geloven, leek met me verstandig eens te onderzoeken wat er nu daadwerkelijk met de kerstboom gebeurt vanaf het moment dat hij op ‘kerstbomenophaaldag’ met de gemeentelijke reinigingsdienst meegaat. Het idee dat hij teruggaat naar het bos, of naar de kerstbomenaanplant, spreekt mij namelijk erg aan. Tenslotte hebben we in Nederland jaarlijks bijna drie miljoen kerstbomen nodig en die moeten allemaal worden opgekweekt. Een beetje hergebruik kan geen kwaad. Dus zocht ik het internet af om te kijken wat het gemiddelde gemeentelijk beleid op dit front is. En wat bleek? Alle bomen verdwijnen in de shredder om te worden vercomposteerd! Niks nobel hergebruik dus, om over de vriendjes in het bos maar te zwijgen!
Helaas, ons eigen kerstverhaal bleek een mythe. Of toch niet? Als variant op het kopen van een echte – of kunstkerstboom – kun je tegenwoordig namelijk ook een kerstboom adopteren of leasen! Je koopt dan een boom bij een (meestal biologische) kweker. Elk jaar met kerst kun je je eigen kerstboom ophalen, tegen betaling van statiegeld. In januari lever je de boom weer bij de kweker af en krijg je het statiegeld terug. De boom gaat weer de grond in en je kunt hem gedurende het hele jaar opzoeken. En tegen de tijd dat het weer kerst is, haal je dezelfde boom weer op. De achterliggende kerstgedachte: hij komt van een prachtige plaats op het platteland, wordt met zorg uitgezocht, komt een tijdje logeren en geniet van de vertroeteling door het hele gezin, en – last but not least – wordt weer teruggeplant bij… zijn vriendjes in het bos! Zo liep ons kerstverhaal toch nog goed af.

Trefwoorden