Liefhebbers van het werk van de in 1994 overleden landschapsschilder Han Jansen kunnen sinds begin december terecht bij Antiquariaat Janna Hazelhoff in Groningen. Circa 180 werken, eigendom van Han’s zoon, zijn daar ondergebracht.

Liefhebbers van het werk van de in 1994 overleden landschapsschilder Han Jansen kunnen sinds begin december terecht bij Antiquariaat Janna Hazelhoff in Groningen. Circa 180 werken, eigendom van Han’s zoon, zijn daar ondergebracht. Het betreft schilderijen, zeefdrukken, foto’s en objecten.
De in 1931 in Kloosterburen geboren Han Jansen verzorgde de omslagen van de eerste tien jaargangen van Noorderbreedte (allemaal te zien op www.noorderbreedte.nl. Nog altijd is een T-shirt met een van zijn zeefdrukken bij nieuwe abonnees in trek als welkomstgeschenk (zie de antwoordkaarten achter in dit nummer).
In een boek over zijn werk, dat in 1995 verscheen, rekende Henk van Os hem tot de pictogrammisten: kunstenaars die met uiterst vereenvoudigde tekens iets wezenlijks zichtbaar maken – in dit geval van het Groninger landschap. De pictogrammen van Han Jansen waren volgens Van Os het resultaat van een ‘intense reflectie op een overweldigende natuurervaring’.
Een selectie van 31 werken uit de artistieke nalatenschap valt tot juni 2009 te bezichtigen in het financieel adviescentrum van de Rabobank aan de Griffeweg in Groningen. Een aantal werken zal bovendien deel uitmaken van een tentoonstelling over naoorlogse Groningse kunstenaars, vanaf medio 2009 in het Groninger museum.
Antiquariaat Janna Hazelhoff, gevestigd aan de Noodweg 4 (richting Leegkerk), is geopend op vrijdag, zaterdag en op afspraak, telefoon (050) 5259104.

Trefwoorden