De Groninger kwelders zijn mede door de opmars van zeekweek hard toe aan een opknapbeurt. Dat vonden ‘ze’ bij het Waddenfonds ook.

Typisch Gronings is de grassoort niet. Zeekweek (spreek uit: zee-kweek) komt voor langs alle kusten in West- en Zuid-Europa. Feit is wel dat de plant intussen tachtig procent van de ‘verouderde’ Groninger kwelders domineert. Waardevolle zoutplanten zie je steeds minder. En wetland-vogels blijven weg. Op louter zeekweek zitten tureluurs, sterns, kluten en ganzen voor hun voedsel en/of nesten niet te wachten.
De Groninger kwelders zijn mede door de opmars van het gewas hard toe aan een opknapbeurt. Dat vonden ‘ze’ bij het Waddenfonds ook. Ruim negen miljoen euro uit deze geldbuidel is beschikbaar voor het herstel en onderhoud van ongeveer duizend hectare kweldergebied tussen Lauwersmeer en Dollard. Een opsteker voor de kwelderaars: de twee Groninger waterschappen, Natuurmonumenten, het Gr…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden