Natuurorganisaties, heb meelij met de vurigen! Gastcolumn van Jan Veenstra.

Natuurorganisaties zouden het toch moeten snappen. Dat natuur pas leuk is als die voorziet in een menselijke behoefte. Om te beginnen de meest dringende behoefte. Tegen de boom voor de man. Achter de bosjes voor de vrouw. Wel even op de wind letten trouwens, anders loopt de natuur je over de schoenen.
Maar nee, hoor! Ze leggen tegenwoordig allemaal van die kale, verarmde vlaktes aan. Nergens een boom, nergens meer bosjes. Wel gehoornde hooglanders.
Zelf begon ik rond mijn vijfde de natuur te waarderen. Als je destijds in een gereformeerd gezin opgroeide, was een boswandeling namelijk een zeer welkome onderbreking van de zondag, die meestal nog trager voortschreed dan de dienstdoende ouderling.
Een paar jaar later was de natuur vooral interessant om er mijn ongebreidelde drift tot …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.