Wanneer we uit de auto stappen aan de rand van het Friese Buitenpost, praat Karin Brons (32) zo druk over wilde planten dat we vergeten naar de lucht te kijken.

Wanneer we uit de auto stappen aan de rand van het Friese Buitenpost, praat Karin Brons (32) zo druk over wilde planten dat we vergeten naar de lucht te kijken. Rechts de drukke Lauwersmeerweg, de N358 richting Surhuisterveen. Links een villawijk, verscholen achter een gracht met aan de overkant opschietend moerasbos. Via een betonnen slingerpad voert de teamleider Groen bij de gemeente Achtkarspelen ons langs straten die namen dragen als ‘Gagel’, ‘Kalmoes’, ‘Poelruit’. Inderdaad, allemaal wilde planten.
Terwijl de lucht boven ons steeds zwarter wordt, zetten we de eerste stappen in de Groene Gordel van Buitenpost. Deze met wilde planten ingezaaide ‘bufferberm’, die weg en woonwijk scheidt, dateert van 1980. Kilometers lang is hij, en op sommige plaatsen vijftig meter breed. ‘Mensen di…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden