Het bruist en broeit in Friesland op het gebied van videogames, serious games en digitale omgevingen, sinds de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden een opleiding tot gamedesigner in zijn curriculum heeft.

Het bruist en broeit in Friesland op het gebied van videogames, serious games en digitale omgevingen, sinds de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden een opleiding tot gamedesigner in zijn curriculum heeft. Het medium begint langzamerhand volwassen te worden en de noordelijk regio’s hebben ict en de creatieve gamesector tot een van de speerpunten van hun economische ontwikkeling gemaakt. Naast Leeuwarden profileren ook Utrecht, Rotterdam en Amsterdam zich als innovatieve centra op dit terrein. Volgens Erik ’t Sas van het in Den Haag gevestigde Khaeon games ontwikkelen deze kenniscentra allemaal hun eigen specialiteit. Zo tillen ze samen de game-industrie in Nederland op een hoger plan.
’t Sas meldt dat ook zijn bedrijf bezig is een afdeling in Leeuwarden op te zetten, zodat jonge ontwerpers die daar afstuderen voor de gamesector in de regio behouden kunnen blijven.
Een mooi voorbeeld van een educatief initiatief van de NHL is G-Ameland, een festival rondom games dat afgelopen september op Ameland plaatsvond. Grootheden uit de gamewereld hielden er presentaties, zoals Daniel Dociu, art-director van ArenaNet en bedenker van Guild Wars en Half Lives 2.
Natuurlijk was er ook sprake van een spelelement: zestien studententeams uit binnen- en buitenland probeerden de beste educatieve game over de natuur van Ameland te ontwerpen. Die moest er binnen vijf dagen liggen, dus de tijdsdruk was hoog. Het winnende spel Little Sand Ameland was afkomstig van studenten van het Media College in Amsterdam en ging over het beschermen van het eiland tegen de zee.
Tussen het werken aan de game door maakten de studenten en sprekers wandelingen door de duinen en langs het strand, terwijl een gids uitleg gaf over de vogelstand. Dociu was zo gecharmeerd van Ameland dat hij de typische kenmerken van de Amelandse natuur wil gaan gebruiken in de game
Killzone 2, die binnenkort uitkomt. Tim Laning, bedenker en medeorganisator van G-Ameland, snapt die fascinatie voor Ameland wel: ‘de luchten boven Friesland zijn weer heel anders dan die boven Seattle en je kunt de Galapagoseilanden exotisch vinden, maar kijk eens naar ons wad. Zoiets hadden veel van onze gasten nog nooit gezien.’
Volgend jaar is er weer een nieuwe G-Ameland gepland, met nog meer studenten en nog meer sprekers. Laning verklapt echter dat er al eerder een festival aankomt met dezelfde opzet. De Afsluitdijk zal daarin centraal staan. Naar alle waarschijnlijkheid vindt het festival in mei plaats.