Als één van de weinige riviertjes van ons land verkeert de Reest bijna nog in de oorspronkelijke staat.

Als één van de weinige riviertjes van ons land verkeert de Reest bijna nog in de oorspronkelijke staat. Over een afstand van ruim dertig kilometer meandert de rivier vrij door het landschap. De Reest bepaalt een belangrijk deel van de grens tussen de provincies Overijssel en Drenthe. Waarschijnlijk dankt de rivier aan deze functie zijn behoud: geen van de beide provincies neemt het initiatief het landschap rond het grensriviertje eens flink aan te pakken.
Pas tijdens de nadagen van de laatste ijstijd verschijnt de Reest in het landschap. Op de noordelijke flanken van het oerdal van de Vecht schuurt hij zijn bedding uit. Het Drents Plateau zorgt voor de aanvoer van water. Vijfduizend jaar geleden stokt de afwatering van de hogere zandgronden en begint zich op grote schaal veen te vormen….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.