Een gesprek met zangeres Nynke Laverman over Friesland als thuishaven en de waarde van reizen.

‘Het was niet mijn plan terug te gaan naar Friesland. Op mijn 22e ben ik afgestudeerd aan de kleinkunstacademie in Amsterdam. Het bleek onmogelijk een geschikte plaats te vinden in Amsterdam, ik had steeds tijdelijke woonruimtes of zat in onderhuur. Op een zeker moment stond ik echt op straat. Toen ik op m’n 25e een huis in Franeker kon krijgen, heb ik wel even geaarzeld. Mijn eigen programma’s was nog helemaal niet op gang gekomen. Wanneer je als uitvoerend zangeres steeds aan verschillende producties meewerkt en audities moet doen, is het handig in Amsterdam te wonen. Maar Franeker ligt dicht bij de Afsluitdijk. Ik dacht: ik kan er in ieder geval voor een tijdje naartoe gaan. Inmiddels woon ik hier alweer een paar jaar. Met alle drukte die ik soms heb – het reizen, de concerten – vind…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden