De Molukse gemeenschap heeft in de alweer bijna zestig jaar dat ze in het Noorden verblijft veel meer sporen nagelaten dan alleen Wijster, De Punt, Smilde en Assen.

Wanneer we Nederlanders vragen naar Moluks erfgoed is de eerste gedachte bijna altijd Wijster, De Punt, Smilde, Assen. Ook voor Molukkers zelf hebben die plaatsen een groot historisch belang. De soms moeizame relatie tussen Nederland en de Molukse gemeenschap kwam er op een heftige manier aan de oppervlakte.
Maar de Molukkers in Nederland rekenen meer plaatsen tot het eigen erfgoed. In interviews geven ze aan veel historische waarde te hechten aan de woonoorden (‘kampen’) waar ze na aankomst in Nederland in 1951 terechtkwamen, aan de begraafplaatsen in de dorpen daar in de buurt, en aan de speciaal voor de Molukse gemeenschap gebouwde woonwijken.
In Noord-Nederland worden maar een paar van deze plaatsen door een monument gemarkeerd. Het herinneringsmuseum in voormalig kamp Schattenberg …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden