Vlaggetjes tegen broedende kieviten bij Sneek. Of schapen die bij Heerenveen zeldzame planten opvreten. Met wat zij zelf ook vaak als ‘belachelijke’ acties zien, willen eigenaren van bouwterreinen beschermde flora en fauna weghouden. Een systeem van ‘tijdelijke natuur’ moet dat veranderen.

Over een soort heuvelrug is een pad uitgesleten. Twee mensen laten er hun hond uit. Het dier vliegt over het ruige grasveld en stopt halsoverkop bij een sloot. Op honderd meter afstand razen auto’s voorbij op de A32. Aan de andere kant van de snelweg duiken de eerste daken van Heerenveen op. Vroeger liep de verkeersader dichter langs de huizen; in de ruige wallen, sloten en velden is het oude tracé nauwelijks meer te herkennen.
Over tien jaar wordt deze zone beslist bebouwd, meldt de gemeente vastberaden. Tot die tijd ligt het gebied braak. Af en toe jaagt de gemeente een koppel schapen door het terrein om te voorkomen dat zeldzame planten tot bloei komen. Want wanneer zich beschermde planten of dieren vestigen, krijgen de bouwers een hoop kosten en vertraging.
Het gebied krijgt dit j…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.