Kees Willemen zat meer dan vijftig jaar geleden bij Max Niematz in klas vier van het Odulphuslyceum te Tilburg. Onlangs zocht hij Niematz, die in Oudeschans woont, weer op voor een gesprek over diens boerenroman ‘Kromzicht’.

Vanaf het station van Winschoten gezien, is in Oudeschans komen een makkie. Althans voor een ervaren OV-reiziger als ik, die van trein naar regiobus en beltaxi hopt. Maar dat zijn bezoek en ook nog een oude kennis van lang geleden, een longontsteking zou kunnen oplopen in dat ‘Kôle gat’ van een busstation, was de eer van Max Niematz (67) te na. En dus zit ik comfortabel achter de brede ruit van zijn bestelbus. Met vrij uitzicht op de akkers van het Oldambt. Daar- boven een hemel in wisselende grijstinten. Hier en daar wat zwarte puntjes. Kraaien… Vlak bij Oudeschans zijn er meer. Ze zitten in bosjes, in de paar bomen, op hekken. Hippen van akkervoor naar akkervoor. Ineens scheert een reusachtige vogel pal over de motorkap. Ik wijs en schreeuw: ‘Max, kijk eens, een kiekendief van het Old…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden