Vroeger had elk stukje grond een naam, en iedereen kende die namen. Dit fenomeen krijgt binnenkort volop aandacht met het verschijnen van een omvangrijk boekwerk over veldnamen in het Nationaal Landschap van de Drentse Aa, en een Veldnamenfestival in Anloo, Anderen en Gasteren. Noorderbreedte-medewerker Hans Elerie is de drijvende kracht achter deze projecten.

Vroeger had elk stukje grond een naam, en iedereen kende die namen. Dit fenomeen krijgt binnenkort volop aandacht met het verschijnen van een omvangrijk boekwerk over veldnamen in het Nationaal Landschap van de Drentse Aa, en een Veldnamenfestival in Anloo, Anderen en Gasteren. Noorderbreedte-medewerker Hans Elerie is de drijvende kracht achter deze projecten. Hij schreef samen met Theo Spek de inleiding van het boek, die we in bewerkte vorm publiceren.

Juffersbossie, Siberië, Bokspiepie, Galgeberg, Hongerveld. De dorpsgebieden in het Drentse Aa-gebied hebben ons een rijke erfenis aan veldnamen nagelaten die teruggaat tot in de ‘duistere’ Middeleeuwen. Akkers heetten naar hun vruchtbaarheid of weerbarstigheid, groenlanden werden naar hun vegetatie of zompigheid genoemd, en veentjes na…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.