De hoogtekaart zoomt in op de zuidrand van het Drents Plateau: in gele tot bruine kleuren verschijnt nabij Steenwijk dan een drietal stuwwallen.

Toen het ijs begon te smelten, zocht het ijswater zich een weg naar het zuidwesten, dwars door het haakse stuwwalletje. Geologen noemen zo’n opening een gletsjerpoort. Het ijswater kwam terecht in de laaggelegen moerassen van Giethoorn, als onderdeel van de ‘oerstroom’ van de Vecht. Het moet een indrukwekkende, kilometersbrede rivier geweest zijn. Het oude stroomdal tekent zich dieppaars af langs de zuidrand van de hoogtekaart.

Toen de gletsjer was gesmolten, lag er een ijskoud meer tussen de stuwwallen. Zodra het klimaat warmer werd – ruw geschat 50.000 jaar geleden – arriveerden hier de eerste bewoners. Zeer waarschijnlijk Neanderthalers. Voor jagers op groot wild moet het een aantrekkelijk landschap zijn geweest. De hooggelegen ruggen zorgden voor een goed uitzicht. Langs de flan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.