De sloot is een oer Nederlands fenomeen. Meerdere experts buigen zich over de kwaliteit en geur van sloten. Zowel chemische als biologische processen hebben hier invloed op. Voorbeelden hiervan zijn het weer, het organische materiaal in de sloot, maar ook toxische stoffen.

Ook in ons land zijn de Hondsdagen de etmalen met de hoogste temperaturen. In deze periode begint de bagger in sloten te ‘bloeien’, waardoor sloten juist in deze tijd van het jaar door rottende plantenresten een karakteristieke geur verspreiden. Sommigen zeggen: waardoor sloten stinken. Wie heeft die lucht niet eens geroken? Nederland is per slot van rekening een natie met 350.000 kilometer sloot: twintig meter per landgenoot!
Als iemand een neus heeft voor de verscheidenheid aan geuren in en rond sloten, dan is het Harry Bosma. Ruim een kwart eeuw al werkt hij als rattenvanger voor Wetterskip Fryslân. Zijn werkterrein omvat 10.000 hectare in het Zuidwesten van de provincie. Een areaal vol sloten. Sloten in velerlei soorten en maten.
Bosma (53) neemt ons mee voor een geurexcursie in De …