Siemen Dijkstra legt in zijn houtsnedes niet alleen het landschap natuurgetrouw vast, het proces rond zijn werk is voor hem dé manier om landschappen te ‘verwerken’. Hij kijkt nostalgisch terug op zijn jeugd en legt uit waarom hij dat wat verloren gaat, probeert vast te leggen.

‘Op grond van foto’s en wat mij verteld is, neem ik aan dat ik een aantal jaren van mijn leven in Den Helder heb doorgebracht. Ik heb er geen herinneringen aan. Mijn ouders, Friezen, trokken erheen omdat mijn vader er een baan kon krijgen. Volgens mijn vader heerste in Den Helder een losgeslagen marinementaliteit. Hij stak op vrijdagmiddag met de boot de zee over om op Texel het café in te gaan. Dat vond hij gezelliger. Voor mij heeft mijn jeugd zich in Drenthe afgespeeld; eerst in Hoogeveen en later in Pesse.

‘Mijn vader was behalve leraar Engels ook amateur-archeoloog. Hij fietste veel door het land en las alles wat los en vastzat. Hij was één van de mensen die het opnamen voor Tjerk Vermaning, toen die halverwege de jaren zeventig beschuldigd werd van oplichting. Van alle vondsten h…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden