Jazz en improvisatie-muziek in middel-eeuwse kerken en boerenschuren. Het ‘festivalfeest’ Noorderzon. Gameland op Ameland – het Noorden kent vele zomerfestivals. Een greep uit het aanbod.

Het Noorderplantsoen in het hart van de Groningse binnenstad trekt tijdens Noorderzon meer bezoekers dan het welbekende Oerolfestival. Het laatste jaar waren het er 135.000 in 11 dagen. Noorderzon is een cross-overevenement met muziek, dans, circus, mime, toneel en poppentheater. Lang niet alle bezoekers bezoeken een voorstelling; er gaan rond de 27.000 kaartjes van de hand. Veel mensen komen ook voor de vriendelijke sfeer; ’s avonds iets drinken in de paviljoens rond om de plantsoenvijver, met muziek, veel eettentjes en kleine optredens. Noorderzon bestempelt zichzelf niet voor niets als een ‘festivalfeest’. De negentiende editie vindt plaats van 20 tot 30 augustus.

Sfeer is er ook tijdens de kleinere activiteiten. Zoals de Zomerjazzfietstour op 29 augustus. Dit muzikale fietsavontuur voert door het Reitdiepdal ten noordwesten van de stad Groningen. Actuele jazz en improvisatie-muziek in middeleeuwse kerken en boerenschuren! De bezoekers fietsen van concert naar concert (25 in totaal) door het meanderende Reitdiepdal, langs bekende dorpen zoals Oostum en Garnwerd. Ontspannen zittend op eeuwenoude grafstenen peuzelen ze de boterhammen op.

Nog sportiever is de Tocht om de Noord op 26 en 27 september. De wandelroute langs 25 wierdendorpen telt op zaterdag 42 kilometer en op zondag 53 kilometer. ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou’, ofwel van Zoutkamp tot Delfzijl. Onderweg belichten verhalenvertellers, dorpsomroepers en theaterfragmenten de geschiedenis van de dorpen. ‘Wandelen door de eeuwen heen’, is dan ook het motto. De naam van het wandelevenement is afgeleid van de tochten die de ontdekkingsreizigers Barentsz en Van Heemskerck vierhonderd jaar geleden maakten. Aan de eerste editie, in 2008, deden ruim tweeduizend wandelaars mee. De Tocht om de Noord werd meteen uitgeroepen tot één van de meest innovatieve evenementen van Nederland.

Innovatief is zeker ook Gameland, op Ameland. Daar komen op 9 september 150 studenten multimedia en andere liefhebbers games spelen en ontwerpen. Op camping Stortemelk op Vlieland is op 4, 5 en 6 september Into the Great, Wide, Open, met popmuziek voor alle leeftijden in de duinen.

Dan zijn er de verjaardagsevenementen. 11×11 herdenkt dat de Friese Elfstedenvereniging 100 jaar bestaat. Dit evenement reist langs alle elf Friese steden met een programma van muziek en film. G50, waarin 50 jaar Groningen-gasveld centraal staat, presenteert deze zomer onder meer een kunstwerk aan de A7, een expositie en glasbeeldenroute bij de Fraeylemaborg.
Verder is er Lauwersmeer40. Op 23 mei 1969 plaatste koningin Juliana het laatste caisson in de afsluitdijk tussen Friesland en Groningen. De Lauwerszee was daarmee afgesloten. Vanaf mei presenteren ondernemers een groot en gevarieerd toeristisch aanbod om te tonen dat het gebied sindsdien tot bloei is gekomen en veel te bieden heeft. De hele zomer kun je er arrangementen boeken. Of deelnemen aan wandelexcursies, literaire tochten, een muziekfestival en rondvaarten. Ook Sail Oostmahorn is in het programma opgenomen, het kleine zusje van het succesvolle maritieme spektakel Delfsail. Delfsail vindt plaats van 22 tot 26 augustus. In het naburige stadje Appingedam kun je van 26 augustus tot 12 september muzikale en theatrale rondvaarten maken over het Damsterdiep. De Vliegende Hollander van Appingedam voert onder andere langs de hangende keukens.

Op 6 september vindt voor de derde keer de Buiten Bezig Dag plaats, op het terrein van landgoed Havenzathe Mensinge, in de kop van Drenthe. Buiten Bezig biedt een bonte verzameling kramen en activiteiten rond de thema’s duurzaamheid en landschap. Speciale aandacht is er dit jaar voor de architectuur van recreatiewoningen. Architecten van DAAD ontvangen bezoekers in open werkateliers. Techniek van bouw en duurzaamheid, ervaringen en vragen komen daar samen. Ook is er een uitgebreide expositie met onder meer maquettes. Mail voor deelname aan de ateliers naar info@buitenbezig.nl. Noorderbreedte-abonnees krijgen korting op de toegang van de Buiten Bezig Dag (zie de bon bij dit nummer).

Trefwoorden