Slagwerker Sytze Pruiksma wilde vroeger bioloog worden. Nu vertelt hij met klanken zijn verhaal over het landschap. ‘Van sommigen hoor ik dat ze daardoor anders naar vogels kijken.’

Aan de rand van It Wiel, een plukje huizen even ten noorden van het Friese dorp Weidum onder Leeuwarden, daar woont slagwerker Sytze Pruiksma. In een bijna onvindbaar, nog maar net betrokken, verbouwd arbeidershuisje, weggedoken achter een oude kaasfabriek. Het uitzicht: groene weilanden, zo ver het oog reikt. Boven de kerk van Bears, een kilometer diep in die groene zee, steekt net nog het puntje uit van de nagebouwde Unia-State.
Pruiksma (37) praat snel. Gedreven. Hij is even over uit Zeeland, waar hij meedoet aan het Nazomerfestival. Voor De Storm, een productie van Niek Kortekaas, verzorgt hij live het geluid, de soundtrack. ‘We spelen in een geweldig decor, compleet met GPS-ingezaaide graancirkels op een terrein van anderhalve bij anderhalve kilometer. Het is in de Wilhelminapolde…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden