Hoewel er volgens de borden 'ruimte voor water, natuur en landbouw; ruimte voor u!’ komt, zetten Hans Elerie en Jeroen Zomer hun vraagtekens bij de herinrichtingsplannen voor de Peizermaden. De nieuwe plannen zijn volgens hen een aanslag op het cultuurlandschap en het bodemarchief. Het onderzoek voor het project was onvoldoende, en van de ooit toegekende landschappelijke waarden zien ze in de plannen weinig terug.

‘Ruimte voor u!’ Halverwege de Hooiweg, de ‘tussendoor’ van Roderwolde naar Groningen, staat een groot billboard in het open polderlandschap. Op het bord een zilverreiger in glijvlucht boven een bewerkte luchtfoto van de kunstenaar Eric Glimmerveen.
Het heeft even geduurd voor wij de art-impression van de polders rond Peize en Roderwolde konden thuisbrengen. De dorpen en de nieuwe stadsuitbreiding zijn met zorg achter sluierbewolking weggewerkt. Het open polderlandschap is hier en daar verrijkt met nieuwe houtwalstructuren. En in de plaats van het vertrouwde slagenlandschap zien we een drassig onland met waterpartijen.

Wat ons hier wordt getoond, is het toekomstige landschap van de nieuwe waterberging met een bedijkte oppervlakte van 1.700 hectare. ‘Ruimte voor water, natuur en landb…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.