Op 24 oktober organiseren Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties de vijfde ‘Nacht van de nacht’, waarmee ze de aandacht vestigen op de waarde van duisternis. Ineke Noordhoff verzamelde opmerkelijke feiten over licht en donker. Harry Cock zette zijn camera open tijdens een septembernacht in Assen. Jan Veenstra schreef een nachtverhaal.

Duistere feiten
Op 24 oktober 2009 begint niet alleen de wintertijd. Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties maken dan tijdens de ‘Nacht van de nacht’ ook bekend waar in ons land het minste en meeste licht is gemeten. Volgens de lichtkaart uit 2000 is het Noorden relatief donker. Negen van de tien donkerste plaatsen in Nederland liggen in Friesland, Groningen en Drenthe. Naast Vlieland, Schiermonnikoog en Terschelling zijn dat Reiderland, Diever, Nijefurd, Westerbork, Vledder en Gaasterlan-Sleat.

De gemeente Stadskanaal haalde in juli 2006 zo’n duizend lantaarnpalen uit het buitengebied weg. Driemaal winst: energiebesparing, geen lichthinder en auto’s die rustiger over de landweggetjes rijden en daardoor minder vervuilend zijn. Assen deed hetzelfde. Waar lantaarnpalen ni…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.