Gerco de Ruijter maakt foto's met behulp van een vlieger. Terwijl hij zelf beneden staat, maakt zijn camera hoog boven zijn hoofd foto's van het landschap. Dit jaar laat De Ruijter zijn vliegerperspectief los op Friesland

Als hij vanuit de lucht het landschap fotografeert, staat Gerco de Ruijter zelf beneden. ‘De blik van bovenaf is onbemand. Het standpunt vacant’, zoals filosoof Petran Kockelkoren ooit opmerkte in een beschouwing over De Ruijters ‘subjectloze’ vliegerfoto’s.

Wat hij precies vastlegt, ziet de fotograaf altijd pas later, als de camera veilig is neergehaald. Grote delen van het Nederlandse landschap (maar ook gebieden ver daarbuiten) heeft hij op deze manier al in kaart gebracht. In opdracht van Atelier Fryslân, een bureau dat de provincie adviseert over ruimtelijke kwaliteit, liet De Ruijter dit jaar zijn vliegerperspectief los op Friesland. Op een website had het Atelier mensen opgeroepen locaties in te sturen die ze weleens van boven zouden willen zien. Mooie en lelijke plekken werde…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden