Waarom struikel je in de stad over groenstroken maar kun je nergens een vers blaadje sla plukken? Dat ergerde stedenbouwkundige Mijnske Sival uit Groningen. Ze bedacht de mobiele tuin.

Hoe kwam u op het idee?
‘Ik dacht: waarom moet ik als ik zin heb in plukverse sla kilometers rijden naar een boerenwinkel op het platteland? Of, ingrijpender misschien, met het hele gezin verhuizen naar een huis met moestuin? Is er geen simpeler oplossing?’

Een moestuin in de binnenstad soms? Ik zie u al met de schoffel op de schouder door de Ebbingestraat lopen.
‘Vindt u het dan normaal dat stedelijke bebouwing en het platteland als voedselproductieplaats ruimtelijk zo ver uit elkaar liggen? Wat een ruimteverspilling! Waarom kunnen wonen en voedsel telen niet samengaan? Mijn oplossing werd: een luie stoel met twee brede leuningen waaruit vanalles groeit. Sla, kruiden als rozemarijn, of munt voor de thee. Toen ik dat eenmaal had bedacht, ontstond in sneltreinvaart een nieuwe kijk o…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.