In het Drentse land is een opmerkelijk project in ontwikkeling: Lofar. De grootste radio-telescoop ter wereld. En daaronder: 400 hectare natuur.

Voorzichtig rijdt Peter Bennema in zijn terreinwagen langs kuilen en waterpartijen. Het uitzicht is schitterend. We kijken richting Buinerveen en zien tussen enkele graaf-machines door in de verte de aardappelmeelfabriek van Nieuw-Buinen. ‘Kijk’, zegt Bennema, coördinator ruimtelijke ordening van Lofar. ‘Daar ligt een perceel grond van tien hectare dat we nog niet verworven hebben. We konden dat nog niet rond krijgen. We passen onze plannen iets aan en wachten af.’ Vervolgens rijden we langs de onlangs gerealiseerde meanders van het Achterste Diep, een bovenloop van de Hunze. Op verschillende plaatsen zijn vistrappen aangelegd. Hier en daar valt het destijds gekanaliseerde deel van Diep nog te zien.
Even eerder had een groot bouwbord aan de Exloërweg tussen Buinen en Exloo al duidelijk…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden