Alsof er nooit een bietenbedrijf in de stad bestaan heeft. Zo wil ‘Brussel’ het.
In verband met een hervorming van de suikermarkt viel in januari 2008 het doek voor de suikerfabriek in Groningen. En nu het herfst wordt, merk je als stadjer weer wat dat betekent: geen bietenrijders uit het ommeland op de weg richting Vierverlaten, niet meer die weemoedig stemmende zoete geur, nooit meer de stoere pluimen rook.
Momenteel is de sloop in volle gang want Europese subsidieregels verplichten tot volledige afbraak van het complex. Of niet toch een gedeelte behouden kan blijven als industrieel monument en aandenken, wordt nog door de gemeente onderzocht. Terecht en hopelijk niet te laat…

Behalve het verwoeste stuk stadslandschap op het omslag, brengen we in dit nummer gave, verprutste, stokoude, herontdekte en toekomstige noordelijke landschappen bijeen. Van virtuele wildernis tot nachtelijk Drenthe. Van een bekroonde woonschuur in Paterswolde tot de Pingjumer Halsband. En van mobiele stadstuinen tot een moeras in de maak. Kortom: veel nieuws over grote en kleine ontwikkelingen in het landschap. Afgewisseld met interessante perspectieven. Friesland gezien van onder een vlieger. De herinrichting van de Peizermaden deskundig becommentarieerd. Het ritme van het slik ten gehore gebracht door Sytze Pruiksma. En de connectie met andere streken. Van Lapland, waar Albertina Soepboer heenreisde voor haar nieuwe roman, tot Gaza.