De zeven grote wadlooporganisaties mogen jaarlijks maximaal 50.500 mensen meenemen tijdens hun tochten over het wad. Hoewel ze dat aantal nooit halen, is het de vraag hoeveel wadlopers de Waddenzee aankan. Een actuele vraag, zeker nu het gebied op de Werelderfgoedlijst is gekomen, wat garant staat voor een toename van (internationaal) toerisme.

Hoeveel wadlopers kan de Waddenzee aan? Die vraag is weer actueel nu het Nederlandse deel van dit getijdengebied (één miljoen hectare, de eilanden niet meegerekend) samen met delen van de Duitse Waddenzee terecht is gekomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Een waardering die vooral een toename van (internationaal) toerisme en recreatie met zich meebrengt.

De zeven grote wadlooporganisaties mogen jaarlijks maximaal 50.500 mensen meenemen tijdens hun tochten over het wad. Dat hebben zij als A-vergunninghouders al jaren terug met de provincies afgesproken. De limiet is nooit gehaald – zelfs niet in topjaar 1999 toen 34.000 mensen onder hun leiding het wad betraden. De afgelopen jaren schommelde het aantal wadlopers bij de A-statushouders rond de 25.000 personen per seizoen. De wer…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.