Onderweg naar Frankrijk en weer terug vraagt Hein Klompmaker zich af wat (regionale) identiteit is. Is er zoiets als ‘de Drentse identiteit’ en waar bestaat die dan uit? En glipt ze als los zand door onze vingers, of mag ze best veranderen?

Al geruime tijd snuiven we uit de Nederlandse media de angst op voor de teloorgang van onze (nationale) identiteit. Aan de ene kant van het spectrum zien we het populistisch volksdeel dat de angst gebruikt om zich af te zetten tegen de godsdienst van een kleine minderheid. Nederlandse Marokkanen wordt een gebrek aan loyaliteit aan onze nationale eigenheid verweten. Als ze onze taal maar spreken, hun dubbele paspoort maar inleveren, onze Sinterklaas respecteren, buurten niet onveilig maken, zich aan onze wetten houden en hun Koran maar inkorten tot Donald Duck-formaat, mogen ze blijven; anders moeten ze weg.
Het weldenkend deel der natie probeert in de geschiedenis de identiteit te vinden die we in de globaliserende wereld denken te zijn verloren. Het formuleert de canon van de Nederlan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.