Natte natuur als oplossing, natuur als beleving, maar men wóónt liever in de stad. Loopt het platteland nog leger dan het al is? Hoe pakken deze veranderingen uit in het Noorden?

Twee keer zo groot als de enorme watermassa van Blauwestad. Die omvang krijgt het Dannemeer, een nieuw moerasgebied bij Slochteren waarvan de aanleg in betrekkelijke stilte geschiedt. Zulke grootschalige natte natuur krijgen we in het Noorden steeds meer: in 2018 zal het areaal moeras het dubbele bedragen van dat in 1990. Noorderbreedte-redacteur Ineke Noordhoff doet verslag van het sluipende proces van verdrassing. ‘De euro’s van de waterbeheerders en die van de natuurmakers lachen elkaar toe.’
Over natuur gesproken: zij is tegenwoordig niet alleen bij voorkeur nat maar soms ook uitgerust met een transferium, zoals in Drenthe. Een speciaal ontworpen parkeerzone bereidt je mentaal voor op je bezoek aan een natuurgebied. In de rubriek Gek land (pagina 5) valt te lezen hoe dit in zijn wer…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden