Eén beheerder voor de Waddenzee. De voorzitter van de Raad voor de Wadden hoopt dat in de komende kabinetsperiode knopen worden doorgehakt. Hoe denkt Den Haag hierover? En: hebben politici op het Binnenhof nog wel oog voor de Wadden?

Hoeveel Nederlanders hebben bij de jongste verkiezingen hun stem (mede) laten afhangen van wat de politieke partijen voor hebben met de Waddenzee? Heel weinig vermoedelijk. Hooguit een enkeling met bovenmatige interesse in de regio. Hoe zou je als gemiddelde kiezer ook hebben kunnen weten hoe de partijen over de toekomst van de Wadden denken? Stemwijzer noch Kieskompas boden uitkomst. En wie zin had om zelf de verkiezings-programma’s door te lezen, werd evenmin veel wijzer.

In de programma’s van CDA, VVD, PVV, SP en ChristenUnie geen woord over de Wadden. Bij de PvdA een kort stukje over de Ecologische Hoofd Structuur waarin de Wadden in een adem worden genoemd met andere natuurgebieden. Groen Links besteedt één zin aan de Wadden: ‘geen plaats voor schadelijke economische activiteiten …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.