Oldambt is de nieuwste Waddengemeente. De jongste watergemeente van ons land bovendien. Dat biedt kansen. Aan het gemeentebestuur zal het niet liggen.

‘We hebben wad en we willen wat,’ antwoordt wethouder Ricky van den Aker vastberaden op de vraag hoe Oldambt zich in de Waddengemeenschap een plaats denkt te ‘veroveren’ als nieuwste, tevens meest oostelijke Waddengemeente van Nederland. Want zo kun je Oldambt beslist noemen. De gemeente, begin dit jaar ontstaan door de fusie van Reiderland, Winschoten en Scheemda, grenst niet alleen een kleine tien kilometer lang aan het water van de Dollard – agrarisch, landschappelijk, cultureel en historisch bezien is zij mogelijk nog meer met de zee verbonden. Overal in ‘graanrepubliek’ Oldambt tref je sporen en verwijzingen aan van de strijd tegen het water. Van den Aker: ‘neem alleen al de vruchtbare zeeklei in het gebied: die is het resultaat van eeuwen lange overstromingen.’
Het woord ‘water’ v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden