Het Noorden telt een aantal bijzondere galeries. In februari 2010 kwam daar Galerie Smarius/Galerie Steven Sterk bij, gevestigd in het Friese Gorredijk. Galeriehouder Marcel Smarius vertelt.

Het Noorden telt een aantal bijzondere galeries. In februari 2010 kwam daar Galerie Smarius/Galerie Steven Sterk bij, gevestigd in het Friese Gorredijk. Galeriehouder Marcel Smarius vertelt.

U begon Galerie Smarius in 2005?
‘Klopt. Ik had ervaring als ondernemer in de ICT en als beeldend kunstenaar. Dat kwam zo mooi samen. Steven Sterk heeft een groothandel in ramsj en begon rond dezelfde tijd een galerie, vooral met Friese kunstenaars. Zoals Sjoerd de Vries, Frieslands grootste nog levende naam.’

Vanwaar de fusie?
‘Krachten bundelen. Kunstenaars en netwerken samenbrengen. We vullen elkaar goed aan. Steven heeft zijn bedrijf, ik richt me volledig op de galerie. Ik ben het aanspreekpunt voor kunstenaars, klanten en relaties, Steven is een waardevolle sparring partner.’
Wat voor kunst hebt u?
‘Hedendaagse, jong en gevestigd. Tekeningen, schilderijen, sculpturen, fotografie. Veel werk op papier. We organiseren zes á zeven exposities per jaar en staan op de Art Amsterdam. We willen een landelijke uitstraling. Dan moet je mensen gericht laten weten dat je bestaat. Zo ontplooien we onder de naam platform Art Noord activiteiten met anderen.’

Hoe typeert u een kunstenaar van Galerie Smarius/Steven Sterk?
‘Eigenheid is belangrijk, een eigen beeldtaal. En een sterke drive. Dan maakt het niet uit of iemand autodidact is of een kunstopleiding heeft gehad.’
Zoals Zoltin Peeter, nu bij u te zien?
‘Hij won de Gerrit Benner prijs voor de beeldende kunst 2009 en exposeert nu ook in het Fries Museum. Hij is geen Fries, maar woont al lang in Friesland. Zijn inspiratie is de Noordelijke natuur. IJsland, Noorwegen. Die natuurkrachten probeert hij in zijn werk te vangen. Abstract werk, maar ook weer niet.’

En er is het nieuwe onderkomen, genomineerd voor Gebouw van het jaar 2009.
‘Dat is Stevens project. Een multifunctioneel gebouw, met een distributiecentrum, een uitgeverij en een galerie. De architectuur, geïnspireerd door het rietlandschap, is nogal uitgesproken. Dat zie je niet vaak op een bedrijventerrein.’

Trefwoorden