Column van Fionna Bottema. Bottema mijmert over uiteenlopende manieren om te ontwrichten of ontwrichting tegen te gaan. De merel introduceren in Amerika, op Wilders stemmen, bakstenen gooien door ruiten van planologen, of … of zingen.

Begin dit jaar werd de Vogel Top 100 uitgezonden. Een door Vroege Vogels georganiseerde verkiezing van het mooiste vogellied, een soort Idols voor vogels. Zelf ben ik heel slecht in vogelgeluiden, hoewel ik een klok heb waarin elk uur een andere vogel zingt. Na een jaar klokluisteren ben ik nog niet veel verder dan de wielewaal en de merel. Mijn favoriet, de zanglijster, herkenbaar aan driemaal herhaalde strofen als: ‘Egypt, Egypt, Egypt’, werd riant verslagen door de merel.
Mijn oom Ray uit Langley in de staat Washington, was blij met dit nieuws. Ook hij vindt de merel de mooiste zanger van de wereld. Helaas komen merels in de VS niet voor. Daar wonen prachtige vogels, maar de meeste kunnen niets anders voortbrengen dan gekras en gepiep. Mijn oom kwam dan ook op het briljante idee om…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden