Bereid uit afgeroomde melk, smedig, een tikje zurig en voorzien van een stugge korst. Het persen van de flink gemalen wrongel neemt relatief veel tijd in beslag. Smaak en geur bereiken pas na enige maanden hun volle kracht. De vorm is platcylindrisch met een scherpe overgang van de opstaande zijde naar de vlakke basis. Vandaar de naam Kanternagelkaas, beter bekend als Friese Nagelkaas. Kruidig en weeïg geurend tegelijk. Een product met een beschermde titel. Geproduceerd in Friesland en in het Groninger Westerkwartier. Een begrip in binnen- en buitenland.
Belangrijkste kenmerken: de toegevoegde komijn en kruidnagelen én het feit dat het ‘zuivel’ van de kaas (de kern) door het relatief hoge vochtgehalte toch tamelijk kneedbaar is gebleven. Een echt vette kaas is de Fryske Nagelaer evenwel…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.