Hette Bouma is kaastechnoloog en plantmanager van de kaasfabriek van FrieslandCampina in Dronrijp. Hij won vorig jaar voor de tweede keer in zijn carrière het jaarlijkse concours om de Gouden Kaasboor, de prijs voor de grootste kaaskenner van Nederland. Bouma verteld over de Nederlandse kaas: in vergelijking met zijn buitenlandse soortgenoten voornamelijk geurloos, introvert. Uitzondering op de Nederlandse kaasregel? Friese Nagelaer tsiis.

Bereid uit afgeroomde melk, smedig, een tikje zurig en voorzien van een stugge korst. Het persen van de flink gemalen wrongel neemt relatief veel tijd in beslag. Smaak en geur bereiken pas na enige maanden hun volle kracht. De vorm is platcylindrisch met een scherpe overgang van de opstaande zijde naar de vlakke basis. Vandaar de naam Kanternagelkaas, beter bekend als Friese Nagelkaas. Kruidig en weeïg geurend tegelijk. Een product met een beschermde titel. Geproduceerd in Friesland en in het Groninger Westerkwartier. Een begrip in binnen- en buitenland.
Belangrijkste kenmerken: de toegevoegde komijn en kruidnagelen én het feit dat het ‘zuivel’ van de kaas (de kern) door het relatief hoge vochtgehalte toch tamelijk kneedbaar is gebleven. Een echt vette kaas is de Fryske Nagelaer evenwel…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.