Leeuwarden wil de Europese hoofdstad van de water-technologie worden. Over tien jaar moet het de meest innovatieve watercampus van ons werelddeel huisvesten.

Wie in de jaren tachtig het gebied langs de Potmarge betrad, vond slechts een vervuild stadsriviertje, de oude katholieke Johannes de Doperkerk, de Atoglas-kunststoffabriek en kwekerijen. Niets wees nog op Leeuwardens huidige ambitie: uitgroeien tot Europees centrum van de innovatieve waterindustrie. Een paar decennia later ontwikkelt een cluster van ondernemers, universiteiten en overheden hier een watercampus van internationale allure.
‘Het is niet verwonderlijk dat in Leeuwarden de nieuwste watertechnieken tot bloei komen’, zegt Wim Huizinga, senior adviseur Economische Zaken van de gemeente Leeuwarden. ‘Bedrijven uit Noord-Nederland realiseren zo’n dertig procent van de Nederlandse omzet op de internationale watermarkt. Het grootste deel daarvan is gevestigd in Friesland.’ Zo sta…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden