De identiteit van het noordelijk kustgebied ligt grotendeels in de leegte en dat versterk je niet door er busladingen toeristen op los te laten. Maar wat je niet ziet bestaat niet, en wat niet bestaat heeft geen waarde, dus moet ook dit gebied zichtbaar gemaakt worden voor de massa. Hoewel toeristen er met geen stok naar toe te krijgen zijn, komen ganzen er in grote aantallen overwinteren. Daar is het gros van de boeren niet blij mee, de vogels eten te veel gras en schijten de boel onder. Een enkele boer springt hier handig op in door ganzenarrangementen aan te bieden met overnachtingen en excursies, maar de meeste boeren willen dat een deel van de vogels wordt afgeschoten.
Half februari was het Lauwersmeer dichtgevroren, waar enkele schaatsers dankbaar gebruik van maakten. Bij het gem…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden