Human beatboxes, tapdansers en ratels. De vleermuissoorten die ’s nachts langs het Afwateringskanaal in Assen scheren, hebben elk hun kenmerkende ultrasone sound.

De Groningse ecologiestudent Tijs Glazenborg heeft hier wekenlang elke avond gebivakkeerd met zijn scanner, dus hij herkent ze moeiteloos: de gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, rosse vleermuis, watervleermuis of de laatvlieger. Sommige trekken alleen langs naar andere voedselgebieden, andere foerageren hier, zoals de watervleermuis; hij jaagt op insecten met behulp van zijn echosignaal.
‘Het Afwateringskanaal is ’s zomers een dagelijkse vliegroute van watervleermuizen tussen hun kraamkoloniebomen in het Amelterbos en Kampsheide enerzijds en kanalen rond Assen en vijvers in de stad anderzijds. De gemeente wil op deze route een fietsbrug bouwen en het fietspad verlichten, liefst met energiezuinige, groene ledstraatverlichting. Om een verantwoorde keuze te maken, liet de gemeente…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden