Je hebt in de openbare ruimte mensen met pleinvrees en mensen die het Spaans benauwd krijgen van enge steegjes. Je hebt ook mensen die in paniek raken als ze een bouwsteiger zien. Zo iemand is Vincent van Rossem. Tijdens een debat over ‘retro- architectuur’ in Groningen eind maart, ventileerde de Amsterdamse hoogleraar architectuurgeschiedenis zijn afkeer van eigentijdse gebouwen.

Ook op gemeentebestuurders heeft hij het niet: dat zijn ‘gevaarlijke gekken’ die al sinds het eind van de oorlog in moordend tempo overal in Nederland de historische stad afbreken. Wat ervoor in de plaats komt, is nooit zo goed als het vroeger was, vindt Van Rossem, co-auteur van het boek De nieuwe traditie. Een boek vol plaatjes van nieuwe bouwsels met een oud karakter, alsmede teksten waarin onder meer wordt onderzocht hoe het toch komt dat het volk zo dol is op retro.
De discussie over de vraag of ‘teruggrijpen’ op vroegere architectonische middelen en stijlen een verrijking of verarming inhoudt, is al langer aan de gang. Het verschijnen van genoemd boek was reden voor weer eens een debat. Maar een verveelde toon domineerde de avond. Haiko Meijer van Onix Architecten zei dat het aan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden