Plannen om van de vroegere munitieopslag bij het Drentse dorp Nieuw-Balinge een champignonkwekerij, repetitieruimte voor het plaatselijke rockbandje of wijnopslag te maken, hebben het niet gehaald. Maar terrein en gebouwen krijgen wel een andere nieuwe bestemming, net als het bunkercomplex in Donderen.

Met beide handen vol sleutels en een plattegrond tussen rechterduim en -wijsvinger stapt Anne Boonstra het voormalige Defensie-terrein in Nieuw-Balinge op. ‘Ik zal het project straks wel missen hoor’, zegt de regionaal projectleider van Dienst Landelijk Gebied (DLG), terwijl hij na wat gemorrel de deur van het oude onderhoudsgebouw opent. Om het stenen gebouw ligt een hoge, betonnen wand voor het geval iets explodeerde. De koperdraden in en om het pand laten zien hoe de sleutelende militairen tegen de bliksem werden beschermd. Boonstra: ‘Je moest natuurlijk voorzichtig zijn met al die explosieven in de buurt. Nadat de adjudant van Defensie mij de sleutels van het terrein had overhandigd, en zijn werkgever dus niet langer verantwoordelijk was, stak hij een sigaretje bij de bunkers op. ”…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.